Startsidan



Övervikt häst

Är din häst överviktig? Här kan du läsa och få mer förståelse och tips hur du konstaterar om din häst är överviktig. Vilka risker kan det finnas för din häst.
Övervikt hos hästen kan liknas vid att 24 timmar om dygnet att gå runt med en ryttare på ryggen eller för att jämföra med dig själv - att ständigt gå runt bärandes på supertunga matkassar vad du än skall ta dig för. I en svensk studie kunde forskarna visa att redan vid 10% övervikt sågs en negativ effekt på hästens rörelsemönster.
Det är vanligt att vi på kliniken möter hästar med långt större övervikt än detta och då medför det även risk för EMS (equine malapsorption syndrome), fång och artros.


Självklart går det även att mäta fettlagret över tex kors/bakdel eller nacke, bog med ultraljud för att ange exakta centimeter. Ofta visar det sig att en ”välmusklad” bakdel i själva verket har enorma fettdepåer. Här på bilderna får du hjälp till egen bedömning av din häst. En mycket enkel tumregel är att revbenen enkelt skall gå att palpera strax bakom bogmuskulaturen på bröstkorgens mest utstående punkt.

Du som människa har själv en möjlighet att välja din vikt. Du har ett fritt val. Däremot har ett djur som kommit till att lida av fetma bara sin ägare och ingen annan som kan hjälpa till ett hälsosammare liv.
Det är alldeles för ofta vi ser överviktens baksida med de sjukdomar det för med sig. Våra böner hörsammas inte alltid av djurägaren innan sjukdomarna debuterar.


Hälta och nedsatt prestationsförmåga vid ökad vikt
Redan vid 5-8% övervikt har de svenska forskarna Anna Jansson, professor SLU, mfl visat att dessa hästar uppvisar assymetriskt rörelsemönster (hälta), nedsatt prestation, försämrad återhämtning och bla. lägre andel röda blodkroppar.

Mjukdels och ledinflammationer samt fång kan göra hästens liv kortare och användbarheten som ridhäst kan på sikt helt gå förlorad.

Ständig överutfodring triggar hästens bukspottkörtel till att producera mer och mer insulin vilket leder till farlig fetma och påverkan på blodkärlen som inflammeras och som sekundärt kan leda till fång.
Denna ”man maid disease” har fått namnet EMS – Ekvint Metabolt Syndrome. Sjukdomen är botbar.

Rädslan för att din häst skall få magsår om den inte ständigt har möjlighet att tugga mat är kraftigt överdriven.

En häst som lever med ständiga smärtor från rörelseapparaten kan inte hjälpa sig själv ur sin situation. Det är bara du som djurägare som verkligen kan göra din häst lättare och mindre smärtpåverkad och därmed rörligare.

Här nedan kommer lite hälsotips vi har sammanställt:

-Byt ut ditt kraftfoder till speciellt foder framtagna för förlängd ”ät-tid” och extra tillsatta ämnen för att förhindra magsäcksirritation.

-Passa på att låta magsäck och tarmar vila under natten då det är lugnt i stallet och inget annat som triggar hästens produktion av stresshormonet cortisol. Detta ger levern god återhämtningstid.

-Blöt del av kraftfodret med vatten så att hästen får i sig extra vätska.

-Kontroll på näringsvärde i hö/hösilage/bete så att en vällavvägd foderstat kan utformas

-Väg din häst ofta för feedback och kontroll på viktminskningen.

-Extra tid för egenutförd handmassage och riktig ”djupryktning” stimulerar blodcirkulation och välbefinnande

-Kontrollerad anpassad motion.




« Tillbaka