Startsidan



Tandvårdsbehandling

Vi hjälper dig med din hunds munhälsa. Friska tänder och fräsch andedräkt är något alla hundar önskar sig. Ring oss så hjälper vi dig klicka på tel, 040-400242

Tandvård hos oss utförs i narkos. Tandvården består av en undersöknings- och om så behövs en behandlingsdel. Vid undersökningsdelen bedöms hundens munhåla. Vi tittar på tänder, tandkött samt mätning av eventuella tandfickor. Behövs det använder vi digital tandröntgen för att bättre se sjukliga förändringar på tandrötter, tänder och käkben. För att kunna bedöma tänderna görs först en PTR (professionell tandrengöring).

Vid tandrengöringen används en ultraljudsscaler eftersom den har minimal påverkan på emaljen. Med ultraljudscalerns fina spets kan även tandstenar som vuxit in under tandköttskanten lossas. Tandköttet som kan vara rött, inflammerat och med fickbildningar från tandsten och plaque ges efter tandstensborttagningen möjlighet att läka bra om det får stimulering av tandborstning.

Vid narkosen har ditt djur en andningstub ner till lungan som skyddar från att vätska, bakterier och tandstensbitar kommer ner i luftvägarna. Vi är måna om att anpassa narkosen till djurets ålder, eventuella sjukdomar och även till trubbnosighet och vissa raser med trånga svalg.

För seniorhundar, hundar 7 år eller äldre, klicka här -Pre narkos-check inför bokad tandvård-

Tandvårdens behandlingsdel utförs under samma narkos som undersöknings/rengöringsdelen om det finns sjukliga förändringar som behöver åtgärdas. Det är viktigt att du som djurägare är nåbar på telefon så att vi kan informera dig om ditt djurs eventuella tand eller munhålesjukdomar och utföra den behandling som vi kommer överens om.

Gingivit, tandköttsinflammation
Om bakteriebeläggningarna längs tandköttskanten lämnas orörda sker så småningom en utbredning av bakteriebeläggningarna (placket) så att spalten mellan tand och tandköttsfickan infekteras.

Cremor Dentis, tandsten
Tandsten bildas från plack (bakterie beläggningar på tänderna). Bakterierna på tänderna (plaque) tar upp kalk från maten och saliv och blir till hårda cementlika bildningar på tänderna = tandstenar. Tandstenar på den synliga delen av tanden kallas supragingival tandsten medan tandsten som kryper ner i tandköttsfickan kallas subgingival tandsten
Tandköttet blir irriterat av tandstenarna och blir inflammerat (rött-rödlila-svullet).

Parodontit, tandavlossning
Infektionen uppe vid tandstenarna sprider sig ner på djupet längs tanden till rothinnan (trådar som binder tanden fast vid käkbenet) och förstör dessa bindningar och med tiden löses även käkbenet upp. Sjukdomen kallas nu parodontit – inflammation i tändernas stödjevävnader. Tanden blir mobil (rörlig) och vid en tillräckligt stor substansförlust av käkben måste tanden avlägsnas för att bromsa upp spridning av bakterier samt minska smärta hos hunden.

Epulider, tandköttsförstoring
Epulider kan uppträda som mer generaliserad i munhålan. Då ser vi ett tandkött som växer upp och ibland över tänderna i munnen. Raser man ser detta på relativt ofta är boxer och collie men även andra hundar drabbas. Det blir smärtsamt att hunden att tugga ben och även att äta hård mat. Epulider kan även uppträda mer som runda nybildningar allt från 5mm till ett par centimeter. Dessa nybildningar av tandköttet behöver tas bort om de smärtar när hunden skall äta. Vi har speciella instrument för detta.

Eftervård
Redan dagen efter tandvårdsbehandlingen är det bra att komma igång med tandborstning för att avlägsna bakteriebeläggningar (plaque) på tänderna.
Vi rekommenderar att man gör rent djurets mun med en liten tandborste eller gasbinda och enzymatisk tandkräm.
Tandkräm med fluor skall aldrig användas då det är giftigt för hundar och katter. Vi har både tandkräm, tandborstar och mellanrumsborstar att sälja här

Klorhexidinlösning är bra mot litet mer besvärliga inflammationer i tandkött och mjukdelar. Det finns speciell klorhexidin till hund och katt, både flytande och gelform, att köpa här på kliniken. Veterinären kommer att berätta om det behövs till just din hund.




Vår strävan är att du som djurägare skall vara informerad så att du känner dig delaktig i vad som händer med ditt djur. Kan du vara nåbar per telefon den dagen djuret är hos oss på sin tandvårdsbehandling ger det möjlighet att kunna talas vid direkt då vissa förändringar i munhålan först kan upptäckas under själva tandvårdsundersökningen. Det kan finnas skador på tänder, tandavlossning, infektioner, tandköttsnybildningar eller annat.
Fastpriset gäller undersökning, dagavgift, narkos och avlägsnande av plack och tandsten. Övriga åtgärder tillkommer enligt taxa.



« Tillbaka