Diarré / kräkningar
Många gånger har akut diarré eller kräkningar orsakats av att katten har ätit eller druckit något olämpligt. En annan vanlig orsak är att den drabbats av tarmvirus eller bakterier. Sjukdomar i de inre organen som tex bukspottkörteln, njuren eller levern kan även de ge symptom som kräkning och diarré. Ger inte diarré enkelt med sig med medicinskt foder och/eller tillskott bör veterinär undersöka din katt. Har katten feber(>39,5) och allmäntillståndet påverkat är veterinärundersökning nödvändigt.
Det är mycket viktigt att man ser till att djuret får i sig tillräckligt med vatten under tiden djuret är sjukt. Katten behöver 50 ml vatten per kg och dygn. Om katten inte vill dricka självmant, kan du behöva ge den vätskan med en spruta i mungipan. Var vid dessa tillfällen noga med att kontrollera att du droppar vätskan i mungipan och att katten tydligt "sväljer" all vätska så att den inte hamnar i lungan.
Det finns pasta och andra tillskott man kan ge katten som hjälper till att bromsa diarrén och stabilisera tarmfloran.
Exempel på tabletter är:
Atapectin, där de aktiva ingredienserna är attapulgit och pektin vilka skyddar tarmväggarna samt binder och transporterar bort bakteriegifter och tarmjäsningsprodukter.
Fortiflora är ett probiotiskt kosttillskott som kan användas för att främja hälsa och balans i tarmen. Det innehåller välgörande mjölksyrebekterier som finns naturligt i tarmarna hos alla friska djur och även C- och E-vitamin.
Protexin, en pasta, som innehåller en form av probiotika som normalt finns närvarande i frisk tarm, prebiotika för att förbättra tillväxt av välgörande bakterier i tarmen samt en mineralrik lera som fungerar som bindemedel. Leran kan tex binda vätska i tarmen.
Behandling av diarré
• Probiotika/prebiotika
• Ämne som binder gifter i tarmen
• Tillfälligt dietfoder
Medicinskt foder mot diarré och kräkning samt de olika tillskotten finns att köpa i vår foderbutik på kliniken.
Om din katt ofta får diarré, eller om den håller i sig i flera dagar, bör du rådgöra med en veterinär. Har du en kattunge eller ditt djur har hunnit bli lite äldre kan det vara bra att ha daglig kontakt med en veterinär och diskutera hur kattens allmäntillstånd utvecklas. Om djuret har blodig avföring, har för låg temperatur, kramper, smärtor eller om diarrén inte går över ska du inte tveka att kontakta veterinär.
« Tillbaka